Over bollenteelt
 
Bollenliefde
 
‘Een heerlijke, speciale geur. Voor mij als kind was die geur verbonden met het begin van de zomer.’ Teler Dick van de Berg uit Anna Paulownapolder kan zich zo de bollengeur van de eerste Reticulata’s voor de geest halen. Een vroege diepblauwe iris. De liefde voor de bollen zit diep. Die liefde zet zich om in inventiviteit als het gaat om de zorg voor het land en de ontwikkeling van de bedrijfstak.
 
‘Over tien of twintig jaar moeten de kinderen van nu ook nog kunnen telen. Er heeft een ware chemische revolutie plaatsgevonden. Op een gegeven moment vraag je je af: waar zijn we mee bezig? (...) Je moet terug naar de tijd voor de middelen. Mijn vader verzuchtte ooit toen we schimmel op de bollen hadden: konden we het land maar onder water zetten! Dat heb ik dus jaren geleden gedaan. Iedereen verklaarde me voor gek. Nu zie je overal in de hele kop die biljartlakens.’
 
Opdrachtgever: Provincie Noord-Holland.
Opdracht: serie interviews, beschrijving van de geschiedenis van het duinlandschap en beschrijving van diverse dilemma’s verbonden aan het gebruik van de binnenduinrand.